Annette van Soest is een ervaren radiomaker. Als het rode lampje op haar microfoon brandt, staat ook Annette “aan”. Veertien jaar werkte ze in totaal bij BNR Nieuwsradio. Meer dan de helft daarvan als presentator.

Ze presenteerde live uitzendingen tijdens en rond grote nieuwsgebeurtenissen: de demonstraties op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro en dood van de Libische oud-dictator Khadaffi in 2011, de aanslag op de MH17 in 2014, de aanslagen in Parijs van november 2015, de onthullingen in de Panama Papers en het Brexit-referendum in 2016.

Samen met Thomas van Zijl presenteerde ze de laatste jaren het zakelijke nieuwsprogramma BNR Zakendoen. Daarin interviewde zij bestuursvoorzitters, ondernemers, toezichthouders, economen en politici.

Hoe pas je je strategie aan? Hoe houd je als bestuurder voldoende contact met de samenleving? Hoe wordt een nieuwe CEO gekozen? Hoe ga je om met een vijandige overname? Of met slechte publiciteit? Deze vragen boeien Annette mateloos.

Hieronder vind je een aantal interviews die haar in het bijzonder zijn bijgebleven.

Ton Büchner, bestuursvoorzitter van AkzoNobel, schoof op 26 juni 2017 aan in de BNR-studio om terug te blikken op de overnamestrijd rond PPG. Hoe beleefde hij die heftige periode? En hoe ging hij het vertrouwen van aandeelhouders terugwinnen? “We zijn weer terug, vol in de business”, zei Büchner toen. Nog geen maand later stapte hij onverwacht op vanwege gezondheidsproblemen. Een spannend gesprek, dat achteraf een extra lading kreeg door zijn plotselinge afscheid.

“Ik heb nog nooit zo hard gewerkt aan iets waar zo weinig uit is gekomen.” De beursgang waaraan Daniël Ropers maanden keihard werkte, als kersverse bestuursvoorzitter van wetenschappelijke uitgever Springer Nature, werd op het allerlaatste moment afgeblazen. Op 22 juni 2018 vertelde Ropers bij BNR Zakendoen over die achtbaanrit en gaf hij een inkijkje hoe de markt voor beursgangen nu eigenlijk werkt.

Dick Boer vertrok in 2018 na twintig jaar trouwe dienst bij Ahold, waarvan de laatste zeven jaar als CEO. Hij was aanjager van de eerste supermarktoorlog en beklonk een fusie met Delhaize. In zijn afscheidsinterview bij BNR Zakendoen verkoos de Zeeuwse kruidenierszoon toch Mahler boven Bløf en sprak hij onder andere over gemiste kansen en beschermingsconstructies.